diumenge, 4 de gener del 2009

1.Conèixer la História.

.
Per tal de poder parlar amb propietat i tenir suficients arguments per debatre alguns comentaris malintencionats sobre les nostres aspiracions nacionals, he decidit com a primera entrada d´aquest blog, fer un petit recordatori dels moments més importants de la nostra história. A partir d´aquesta cronologia bàsica, comprenent i acceptant aquests successos d´una forma cabal i coherent, podem començar a comentar molts aspectes de la nostra actualitat política, econòmica, administrativa i cultural.

1 000 000 - 100 000 aC. Paleolític inferior. Hi ha restes materials d´aquest període trobades a Girona.
5000 aC. Neolític.
1800 - 650 aC. Edat del Bronze.
600 - 550 aC. Colonització Grega. Fundació de Empúries i Roses.
600 aC - 60 dC. Cultura Ibèrica.
218 aC. Romanització. Les guerres púniques entre Cartago i Roma pel domini de la Mediterrània fan que els romans desembarquin a Empúries.
415. Els Visigots. Pobles germànics provinents del Bàltic ocupen la Península.
711. Invasió Musulmana.
801. Reconquesta dels francs. La monarquia carolíngia reconquesta el territori i el divideix en comtats. L´any 988 Borrell II es nega a retre vassallatge al rei franc. Més endavant es consolida el nom de Catalunya per designar el conjunt de terres governades pel comte Ramon Berenguer III.
1137. Corona d´Aragó. Compromís matrimonial del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i Peronella, hereva del regne d´Aragó. Catalunya i Aragó comparteixen regnat en igualtat però Catalunya obté la plena sobirania i administració de les seves terres amb la creació per part de Jaume I del Consell de Cent, el Consolat de Mar, Les Corts, i més tard la Diputació General (Generalitat).
1162 - 1410 Successió de Reis sota la Corona d´Aragó. Durant aquesta època els reis sota aquesta corona com Jaume I van conquerir els regnes de València, Mallorca, Sícilia I Nàpols.
1410. Compromís de Casp. Amb la mort del Rei Martí l´Humà sense successió i en virtut del anomenat compromís de Casp, es va introduir un rei castellà (Ferran d´Antequera) a la corona d´Aragó.
1469. Reis Católics. Unió dels dos regnes amb el matrimoni de Ferran de Catalunya-Aragó i Isabel de Castella La corona d´Aragó conserva les seves lleis, institucions i llengües oficials (castellà a Aragó, català a Catalunya).
Amb la conquesta d´América i la imposició d´un virrei a Catalunya, es comencen a erosionar les competències de les institucions catalanes.
1517 - 1638. La Catalunya dels Austries.Carles I successor dels reis Catòlics hereva les dues corones Hispàniques i comença la saga dels Austries.
1640. Revolta Catalana. Per la política del comte-duc d´Olivares, ministre de Felip IV que intentava controlar els recursos financers Catalans.
1647. República Catalana. Sota la seva presidència, així ho proclama el canonge Pau Claris. Després d´uns anys de guerra, els catalans tornen a reconèixer Felip IV com a monarca, i aquest es compromet a respectar les institucions catalanes.
1659. Pau dels Pirineus. Posa fi a la guerra entre França i Castella amb la cessió dels territoris Catalans del Rosselló, el Capcir i el Vallespir.
1700. Mor Carles II. Sense successió. Va donar origen a la guerra de Successió catalana.
1701- 1714. Guerra de Successió. Felip V contra l´arxiduc Carles. Els fets més importants van ser la desfeta d´Almansa que va comportar la pèrdua de València i Aragó i el Tractat d´Utrecht que va deixar Catalunya sola davant el poderós exèrcit de Felip V de Castella.
1714. Fi de la Guerra. Barcelona, després d´una resistència heroica, capitula davant l´invasor Castellà. Es dissol la Generalitat, Les Corts i el Consell de Cent i sota el Decret de Nova Planta es modifica l´estructura judicial i administrativa del principat així com es suprimeixen els centres universitaris i es persegueix, tortura i assessina la cultura i la llengua catalana.Es deroga el dret penal Català, abolició de la legislació mercantil catalana, eliminació de la moneda catalana, impossició del sistema tributari espanyol.
1793 - 1795 Guerra del Francés. Invasió Napoleònica.
1833 - 1876 Guerres Carlines.Carlistes contra els Borbons.
1892 Les Bases de Manresa. On es reclamen l´oficialitat del català i la re instauració de Les Corts.
1923 Dictadura. Davant el creixement del sentiment català, Primo de Rivera amb el recolçament del rei Alfons XIII instaura una dictadura.
1926 Prats de Molló. Macià intenta una invasió de Catalunya sense èxit.
1931 Eleccions Municipals. Alfons XIII abandona el país. Els partis republicans guanyen les eleccions. A Catalunya, Lluís Companys (ERC) proclama la República encara que el president Macià haurà d´acceptar la constitució en règim d´autogovern.
1932 Estatut d´Autonomía. S´aprova el primer Estatut amb una retallada important a les Corts Republicanes.
Lluís Companys és encarcelat per proclamar L´Estat Català sota el règim de República Catalana.
1936 Eleccions Legislatives. Guanyades per l´esquerra a tota Espanya. A Catalunya guanya ERC. S´allibera a Companys i torna al govern. La dreta i l´exèrcit Espanyol es subleven i donen pas a una Guerra Civil.
1939. Fi de la Guerra civil. El general Francisco Franco guanya la guerra. Els republicans han d´exiliar-se. La dictadura executa als Països Catalans més de 8.000 persones. El president Companys es capturat a l´Exili i executat al castell de Montjuïc. El president del parlament Josep Irla assumí la presidència de la Generalitat a l´exili fins que per motius de salut ha de dimitir. Josep Tarradellas es escollit president pels diputats a l´exili.
1971. Constitució de la Assamblea de Catalunya."Llibertat, Amnistia i Estatut d´Autonomía" Per lliutar contra la dictadura i la opressió de la cultura catalana. La llengua i la cultura son novament prohibides i perseguides.
1975 Mort de Franco. Mor de mort natural després de més de 35 anys al poder. ETA assessina el seu successor Luis Carrero Blanco. El rei Joan Carles I es nombrat cap d´estat i nomena Adolfo Suarez cap del govern .
1977. Ja sóc aquí. El president Tarradellas torna de l´exili com a president de la Generalitat.
1978 Constitució Espanyola. S´aprova la constitució espanyola declarant una Espanya d´Autonomíes.
1979 Estatut d´autonomía. Referèndum d´aprovació de l´Estatut D´Autonomía de Catalunya.
1980 Eleccions al Parlament. CiU i Jordi Pujol guanyen les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.
2003 Eleccions al Parlament. Pasqual Maragall President (tripartit PSC-ERC-IC)
2006 Eleccions al Parlament. José Montilla President (tripartit PSC-ERC-IC)
2009 AIXÍ ESTEM I AIXÍ ENS VA.
.
"La vida solament pot ser compresa mirant cap a enrere però ha de ser viscuda mirant cap a endavant" Soren Kierkegaard

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada